EuroMediCare / Blog / Jak wygląda pierwsza wizyta u dietetyka?
Jak wygląda pierwsza wizyta u dietetyka?

Odpowiednie odżywianie się to bardzo szeroki temat. Dieta musi być nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Dla własnego bezpieczeństwa oraz pewności uzyskania zamierzonych efektów warto skorzystać z pomocy dietetyka. Przed rozpoczęciem takiej współpracy pojawia się wiele obaw i pytań. Sprawdź, co należy wiedzieć przed wizytą u dietetyka.

Kto może skorzystać z porady dietetyka?

Mitem jest, że z pomocy dietetyka korzystają tylko te osoby, które zmagają się z nadwagą. Owszem, dla wielu pacjentów głównym celem jest zrzucenie nadmiaru kilogramów. Z profesjonalnej pomocy może skorzystać jednak każdy, kto:

  • chce mieć dobrze zbilansowaną i zdrową dietę
  • stosuje dietę eliminacyjną (np. wegańską) i chce uniknąć niedoborów pokarmowych
  • buduje masę mięśniową
  • chce zdrowo przytyć
  • choruje na zaburzenia odżywiania
  • chce utrzymać aktualną masę ciała
  • trenuje sport amatorsko lub zawodowo

Do dietetyka powinna wybrać się również każda osoba, która choruje przewlekle. W wielu jednostkach chorobowych (np. cukrzycy, chorobie Hashimoto) odżywianie się stanowi jeden z elementów leczenia. Pierwszą wizytę warto zaplanować sobie krótko po otrzymaniu diagnozy, aby terapia była pełna od samego początku, a tym samym zmniejszone zostało ryzyko powikłań.

Najczęstsze obawy związane z wizytą u dietetyka

Przed pierwszą wizytą u dietetyka często pojawiają się obawy dotyczące całego przebiegu współpracy. Jest to spowodowane tym, że dla wielu osób zmiana sposobu żywienia jest trudna. Warto jednak pamiętać, że dietetyk jest profesjonalistą, którego zadaniem jest nie tylko ułożenie diety, ale przeprowadzenie przez cały proces uczenia się nowych nawyków żywieniowych. Ze współpracą dietetyczną wiąże się kilka mitów. Oto najczęstsze z nich:

  1. “Zostanę skrytykowany za mój dotychczasowy sposób odżywiania się”
    Dietetyk jest profesjonalistą. Osoba ta jest dla pacjenta i chce mu pomóc. Nie zajmuje się ona krytykowaniem dotychczasowego sposobu odżywiania się, ale skupia się na chęci zmiany i udzielaniu wskazówek dotyczących tego, jak łagodnie i przyjemnie przejść przez zmianę diety.
  2. “Na diecie będę ciągle głodny”
    Dieta ułożona przez dietetyka jest dobrze zbilansowana (dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych) i dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Dlatego konieczne jest wykonanie badań. Ponadto w razie potrzeby zawsze można poprosić o modyfikację jadłospisu.
  3. „Na diecie będę jadł rzeczy, które mi nie smakują”
    Podczas pierwszej wizyty dietetyk zawsze pyta o preferencje żywnościowe. Można wymienić wszystkie nielubiane produkty oraz te, z których trudno zrezygnować. Warto pamiętać, że nawet przy diecie na odchudzanie w jadłospisie mogą znaleźć się wypieki, lody lub pieczywo – wszystko w granicach rozsądku.
  4. “Zdrowe odżywianie się jest drogie, więc współpraca z dietetykiem zrujnuje mój budżet”
    Produkty zdrowe nie są droższe od fast-foodów, słodyczy i dań typu instant. Jadłospis ułożony przez dietetyka nie zawiera też trudno dostępnych pokarmów. Najczęściej dodatkowe koszty są związane tylko z wizytami kontrolnymi i ułożeniem planu żywienia.
  5.  “Po zmianie diety będę musiał liczyć kalorie i spędzać dużo czasu w kuchni”
    To jedna z częstszych obaw – zwłaszcza tych osób, których celem jest odchudzanie. Dietetyk dba o to, aby dzienna ilość kalorii była zgodna z zapotrzebowaniem organizmu. Dodatkowo uwzględnia gramaturę produktów i najczęściej stosuje proste miary (np. szklanka).

Jak wygląda wizyta u dietetyka krok po kroku

Pierwsza wizyta u dietetyka ma charakter informacyjny. Specjalista stara się zebrać jak najwięcej danych o swoim pacjencie, aby na tej podstawie przygotować jadłospis i zalecenia dietetyczne. Można wyodrębnić 4 stałe etapy:

  1. Ustalenie celu wizyty. Na pierwszej wizycie dietetyk musi poznać cel wizyty oraz oczekiwania pacjenta. Na tej podstawie możliwe jest wspólne ustalenie priorytetów oraz etapów przybliżających do osiągnięcia zamierzonych efektów. Przed konsultacją u dietetyka warto dokładnie przemyśleć wszystkie powyższe aspekty.
  2. Wywiad medyczny. Poznanie stanu zdrowia jest podstawą ułożenia dobrego jadłospisu. Dlatego dietetyk zawsze zadaje pytania dotyczące samopoczucia, chorób przewlekłych, przyjmowanych leków na stałe. Może zapytać również o choroby obecne wśród członków najbliższej rodziny. Ważny jest dla niego też tryb życia (np. prowadzonej aktywności fizycznej). Ponadto dietetyk ocenia wyniki badań wykonanych przed wizytą oraz w razie potrzeby zleca kolejne testy.
  3. Wywiad dietetyczny. Równie ważny jest wywiad dietetyczny. Specjalista pyta o dotychczasowe nawyki oraz preferencje żywieniowe. Często pacjent dostaje do wypełnienia kwestionariusz, w którym zaznacza, jakie produkty lubi, na jakie ma uczulenie, jakich nie jada. Tutaj warto wspomnieć o godzinach posiłków oraz szacunkowym czasie na ich przygotowanie.
  4. Badanie składu ciała. Po poznaniu stanu zdrowia i wywiadzie dietetyk przystępuje do pomiarów antropometrycznych i badania składu masy ciała. Mierzone są obwody poszczególnych części ciała oraz obliczane BMI. Dodatkowo w każdym gabinecie znajduje się specjalna waga do zbadania zawartości tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej.

Co ze sobą zabrać i jak się przygotować do wizyty u dietetyka?

Na pierwszej wizycie przydadzą się wyniki badań krwi wykonanych w ostatnim czasie. Osoby, które trenują, powinny mieć przy sobie plan treningowy. Dobrze jest przygotować też listę przyjmowanych leków i suplementów diety.

Podstawowe badania laboratoryjne, które warto wykonać przed wizytą u dietetyka to:

  • morfologia krwi,
  • lipidogram,
  • próby wątrobowe,
  • kwas moczowy,
  • glukoza na czczo,
  • badania tarczycy (głównie TSH).

W razie potrzeby dietetyk może poprosić pacjenta o wykonanie krzywej cukrowej i krzywej insulinowej oraz innych badań, niezbędnych do pełnej diagnostyki.

Wizyta u dietetyka – czy warto?

Wiele osób zastanawia się, czy warto skorzystać z pomocy dietetyka. Trzeba zdawać sobie sprawę, że jest to osoba wykształcona w kierunku żywienia w różnych stanach chorobowych. Jeszcze szersze podejście do odżywiania posiada psychodietetyk, który zwraca również uwagę na psychologiczny aspekt związany z odżywianiem. Dlatego specjalista potrafi dopasować sposób żywienia do konkretnych potrzeb organizmu. Z pomocą dietetyka lub psychodietetyka można trwale zmienić nawyki żywieniowe, mieć większą motywację i dotrzymać swoich założeń.  Dodatkowo otrzymanie gotowego jadłospisu oznacza oszczędność czasu, a często też pieniędzy. Konsultacje u psychodietetyka odbywają się m.in. w poradni psychodietetycznej lub w poradni dietetycznej w sieci EuroMediCare.

ikna kontakt telefoniczny
usługi nfz
ikona kontakt telefoniczny
usługi prywatne
w